رسول نوری خواجه بلاغ؛ محمد رضا خالدیان؛ محمد کاوسی کلاشمی؛ محمدتقی عظیمی
چکیده
افزایش جمعیت در سطح دنیا و بالا رفتن میزان تقاضای آب در اکثر نقاط دنیا، مشکلات زیادی را در توزیع و تخصیص منابع آبی در بخشهای مختلف شرب، صنعت و کشاورزی بهوجود آورده است. دشت اردبیل بهدلیل قرار گرفتن در اقلیم سرد و خشک در تأمین آب مصرفی بخش کشاورزی با مشکل کمآبی مواجه است. یکی از راهکارهایی که میتواند تا حدودی این مشکل ...
بیشتر
افزایش جمعیت در سطح دنیا و بالا رفتن میزان تقاضای آب در اکثر نقاط دنیا، مشکلات زیادی را در توزیع و تخصیص منابع آبی در بخشهای مختلف شرب، صنعت و کشاورزی بهوجود آورده است. دشت اردبیل بهدلیل قرار گرفتن در اقلیم سرد و خشک در تأمین آب مصرفی بخش کشاورزی با مشکل کمآبی مواجه است. یکی از راهکارهایی که میتواند تا حدودی این مشکل را حل کند مدیریت جامع آب است که یک روش اقتصادی دارای اهمیت بوده و با ارزشگذاری میتوان بین عرضه و تقاضای آب تعادل ایجاد کرد. در این مطالعه برای تعیین ارزش اقتصادی آب در تولید محصولات سیبزمینی و یونجه از روش تابع تولید استفاده شد. نتایج بهدستآمده نشان داد که متوسط مقدار تولید نهایی نهاده آب آبیاری برای محصول سیبزمینی و یونجه بهترتیب برابر با 459/0 و 125/0، با ارزش اقتصادی 8/11486 و 4/2759ریال بر مترمکعب میباشد. همچنین بالاترین میزان مصرف آب در تولید سیبزمینی و یونجه به ترتیب برابر با 14400 مترمکعب و 10000 مترمکعب در هکتار و میانگین مصرف آب به ترتیب برابر با 03/12091 و 52/6786 مترمکعب در هکتار بهدست آمد. در نتیجه با آگاهی دادن به کشاورزان بابت پیامدهای برداشت بیرویه از منابع آبی و اصلاح قیمت آب کشاورزی بر اساس ارزش نهایی تولید، میتوان از هدررفت و مصرف بیرویه آب در بخش کشاورزی جلوگیری کرد.